
Definition of the term “manufacturer” 
 

In 2012 the definition of the term “manufacturer” was discussed, among others, within 
WELMEC. 

However, it seems that such topic needed some clarifications. For that reason, some 
members of the European Parliament raised two questions to the Commission, one on 26 
June and the second one on 3 July 2012, concerning the definition of the term 
“manufacturer”. 

The questions addressed by the EP members and the joint answer given by Mr Tajani -
Commissioner of DG Industry-, on behalf of the Commission, which content have been got 
from the European Parliament website1, are the following: 

 
Question 12: 

Parliamentary questions 

26 June 2012 
 

E-006300/2012 

Question for written answer  
to the Commission  
Rule 117 
James Nicholson (ECR)  

Subject: The definition of ‘manufacturer’ for the purposes of Directive 2009/23/EC  

Can the Commission clarify whether it agrees with the thrust of the current discussions within WELMEC (European 
Cooperation in Legal Metrology) concerning the definition of ‘manufacturer’? 

These definitions focus on whether the economic operator placing a non-automatic weighing instrument on the 
market must concurrently be the operator who obtains the EC type-approval certificate. 

The present view of WELMEC is that the type-approval holder does have to be the person placing the instrument 
on the market. 

As it is not an explicit requirement, the limitation on the scope of manufacturer to the type-approval holder would 
impinge on the development of novel compliance solutions and prevent the development of different business 
models. Such a definition would undoubtedly have a disproportionate affect on SMEs — especially considering that 
each EC type-approval certificate costs approximately EUR 640. 

 
Question 23: 

Parliamentary questions 

3 July 2012 
 

E-006652/2012 

Question for written answer  
to the Commission  
Rule 117 
Sir Graham Watson (ALDE)  

Subject: Metrology  

Measuring instruments are essential to ensure accuracy of measurement, notably for transactions by consumers 
and industry in everyday life. The main EU legislation on measuring instruments are Directives 2004/22/EC and 
2009/23/EC. 

Before weighing instruments can be used for commercial practice they must be subject to two separate procedures, 
first laboratory testing to obtain a type approval certificate, and secondly a verification check to ensure compliance 
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 http://www.europarl.europa.eu/ 
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 http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=WQ&reference=E-2012-006300&language=EN 
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 http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=WQ&reference=E-2012-006652&language=EN 



with the type approval before the product is marketed. 

Some Member States have operated the system such that the business placing the measuring instrument on the 
market does not need to be the same business which gained the type approval document. This has allowed many 
SMEs to base their business models on using type approval documents for the relevant component within the 
subsequently manufactured measuring instrument. 

WELMEC has recently submitted that the term ‘manufacturer’, as set out in the directives, should only be 
interpreted as meaning the business placing the instrument on the market if it is the same as the one undertaking 
the type approval process. This would lead to additional expense for industry and only create a need for parallel 
approvals, where identical type approvals are obtained on products with no real benefit to consumers. 

What is the Commission’s view on how the term manufacturer is defined within EU metrology? 

 
 
Joint answer to Question 1 and Question 24: 

Parliamentary questions 

14 August 2012 
 

 E-006300/12 

 E-006652/12 

Joint answer given by Mr Tajani on behalf of the Commission  
Written questions : E-006300/12 , E-006652/12  
In the context of the New Approach, of which Directive 2009/23/EC is part, ‘manufacturer’ means the person who 

manufactures an instrument or has an instrument designed or manufactured, and markets that instrument under his name or 

trademark. The definition implies that the manufacturer is fully responsible for the whole process from design through to 
placing on the market and putting into use of the instrument. 

With this in mind the WELMEC(1) guidance would seem too drastic an approach. A manufacturer is at all times responsible for 

the instruments he places on the market under his name. Given this clear responsibility there is no need to change current 

practices and force anyone into revising the name on their type examination certificates. The Commission is further looking 

into this matter and will inform stakeholders of the outcome. 

 

(1) European cooperation in legal metrology 
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